Essentiële Oliën bij Paarden

“Toen ik voor het eerst kennis maakte met essentiële oliën was ik niet zo snel onder de indruk. Wat ik hoorde over en ervaarde met essentiële oliën van lokale winkels was dat ze relatief gevaarlijk waren, en niet bepaald het resultaat hadden waar ik voor ging, áls er überhaupt al een resultaat merkbaar was.

Mijn mening veranderde dramatisch toen ik de oliën van doTERRA voor het eerst ervaarde in 2014. Ondanks dat ik erg sceptisch was, moest ik uiteindelijk wel erkennen dat de oliën voor wonderbaarlijke ervaringen resultaat leidde bij mijzelf en mijn paarden.

Door de jaren heen heb ik de kans gehad om succes verhalen te horen van talloze collega’s in de paardenbranche; mede instructeurs en trainers, hoefspecialisten, holistische dierenartsen, revalidatie trainers en natuurlijk…onze eigen paarden die we nergens naartoe nemen zonder een flesje olie op zak.
Mijn eigen kwaliteit van leven is aanzienlijk verbeterd sindsdien, en ik kan me geen leven voorstellen zonder deze ‘gave van de natuur’.

Om toch antwoord te geven op de vele vragen die naar boven kunnen komen als je voor het eerst met essentiële oliën voor je paard gaat werken…hier de meest gestelde vragen op een rijtje:”

– Elvira Noot –

5 meest gestelde vragen

Om antwoord te geven op de vele vragen die naar boven kunnen komen als je voor het eerst met essentiële oliën voor je paard gaat werken…hier de meest gestelde vragen op een rijtje:”

Paarden zijn extra gevoelig; is het niet gevaarlijk om etherische oliën bij hun te gebruiken?

Nee. En Ja.

Kwaliteit en manier van toepassen zijn de sleutelwoorden hier. Biologische, etherische oliën van de beste kwaliteit, die bedoeld zijn voor therapeutisch gebruik, kunnen een geweldig positieve invloed hebben op het leven van ons en onze paardenvrienden, mits we weten hoe we ze op de juiste manier kunnen toepassen.

Dat te hebben gezegd de uitspraak ‘teveel van iets goeds, word iets slechts’ , geld voor iedere substantie. Zelfs volledig natuurlijke substanties zoals een pure essentiële olie.

Iedereen weet dat veel water drinken gezond is. Maar zelfs met het drinken van teveel zuiver water kunnen we ons lichaam uiteindelijk vergiftigen. Zo moet je het ook zien met etherische oliën. Zuivere oliën, de juiste toepassing en een dosis gezond verstand zorgen ervoor dat aromatherapie een cadeautje is voor een paardenleven.

Leer meer over kwaliteit, zuiverheid en veilige toepassing bij paarden, in ons boek Horse Essentials.

Kan ik de oliën op dezelfde manier gebruiken voor mijn paard, als voor mijzelf?

Ja. En nee.

Zoals je misschien al weet, kun je etherische oliën op drie verschillende manieren voor jezelf toepassen: aromatisch (via de lucht), dermaal (via de huid) en inwendig (via de mond).

Hoewel we diezelfde manieren ook toepassen op paarden, zijn er ook verschillen. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van andere hoeveelheden en verdunningspercentages, en maken we een verschil tussen wanneer we een olie kiezen vóór ons paard, en wanneer we hem zelf laten kiezen.

Meer over de verschillen en overeenkomsten, kun je vinden in ons boek: Horse Essentials.

Mag mijn paard ook inwendig olie innnemen?

Ja, maar…

De vuistregel die we aanhouden voor het inwendig gebruik van oliën bij paarden is deze: is de olie geschikt voor humaan inwendig gebruik? Dan ja, mag je deze ook inwendig aanbieden aan je paard.

Dat te hebben gezegd zijn er uiteraard ook verschillen. Het spijsverteringsstelsel van onze paarden is enorm sensitief, misschien nog wel meer dan dat van ons. Dat betekent dat we, ook met inwendig gebruik, aanpassingen maken aan de dosis en verdunningspercentages van de oliën.

Vindt een lijst met oliën, geschikt voor inwendig gebruik, in ons boek: Horse Essentials.

Moet ik de olie, voor gebruik, altijd verdunnen voor mijn paard?

Nee, maar…

In de meeste gevallen wil je dit wél doen.

Afhankelijk van de situatie, kunnen sommige oliën ook onverdund voor je paard worden ingezet. Factoren die hierbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld;

  • de soort olie
  • de hitte van de olie
  • de leeftijd, grootte en mate van gezondheid van je paard
  • waar je de olie voor toepast en of je wilt dat deze snel of langzaam wordt opgenomen
  • welk lichaamsdeel je de olie op wilt aanbrengen
    etc.

Kortom, hangt het af van de situatie. En heeft zowel verdund- als onverdund gebruik zijn voor- en nadelen.

Ons boek: Horse Essentials helpt je om te begrijpen wanneer je een olie het beste wel of niet kunt verdunnen voor je paard.

Moet ik mijn paard nu altijd laten kiezen welke olie hij wil? Zo ja, hoe?

Het antwoord op deze vraag zal door verschillende dieren aromatherapeuten anders beantwoord worden.

Ons antwoord, in een notendop: Nee, je hoeft niet altijd je paard te laten kiezen. Onze gedomesticeerde paarden liggen een stuk verder van de natuur dan hun wilde voorouders, en weten niet altijd wat goed voor ze is.

Desondanks moedigen we paardenliefhebbers sterk aan goed te letten op de reacties die onze paarden geven op de oliën die we hen aanbieden, en, waar mogelijk, rekening te houden met hun voorkeuren. Daarbij zijn er situaties waarbij de mening van je paard voorop moet staan bij het kiezen van een olie.

Meer hierover vind je in ons boek Horse Essentials.

 Ons boek ‘Horse Essentials’ is bijna klaar!
Met a-z encyclopedie en een uitgebreide lijst aan oliën
Ontvang een van de eerste exemplaren. Meer Info(klik)

Aromatisch

Door het laten inademen van de geur (aroma) van een olie, kunnen we een positieve invloed hebben op o.a het ademhalings-, hormonaal-, en immuunsysteem van ons paard.

Onderzoek laat ook zien dat de emoties en het lange termijn geheugen sterk zijn verbonden met geur.

Dermaal

Het extern aanbrengen van oliën op de vacht, huid, manen en hoeven heeft vele voordelen.

Hiermee kunnen we niet alleen de gemoedstoestand van ons paard ondersteunen, maar ook bijvoorbeeld de natuurlijk gezonde groei van weefsel, zijn immuunsysteem, of specifieke organen.

Inwendig

Het inwendig innemen van oliën vereist goede kennis van de eigenschappen van iedere olie, maar kan, indien correct toegepast, een zegen zijn voor het algemene welzijn van je paard.

Dagelijks een druppeltje door het voer, de juiste olie door een extra bak drinkwater, of een druppeltje onder de tong kunnen, op den duur, erg worden gewaardeerd.

Plaatselijk VS Systemisch

Leer hoe je van de natuurlijke systemen van het lichaam, en de eigenschappen van de olie, gebruik kunt maken om deze ófwel plaatselijk (op het aangebrachte gebied) ofwel systemisch (door het gehele lichaam) meer effect te laten hebben.

“I’ve had some anxiety and tension issues with my young and unexperienced horse. They were really obstructive for both me and my horse, blocking our training progress. Thanks to Elvira I became familiair with the essential oils of doTERRA. They appeared to be very helpfull for me as well as for my horse; I always have got a little bottle on me when I train my horse to help the both of us when things get challenging and tension peaks up.”

Isabelle

Waar koop ik mijn essentiële oliën?

Wij gebruiken enkel oliën van de beste therapeutische kwaliteit, en onze adviezen zijn daar dan ook op gebaseerd. We zijn zo onder de indruk geraakt van dit product dat we zelf ambassadeur zijn geworden.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag hulp bij het aanschaffen van je eerste aromatherapie pakketje voor op stal of in de weide?

 Ontvang na aanschaf van oliën ook een gratis 20 minuten begeleidingsgesprek.

Stel vragen en lees mee

Samen sta je sterker. De speciale facebookgroep voor iedereen die essentiële oliën wil inzetten voor het algeheel welzijn van hun paard.